Fritid och rekreation på Bergön

carolinas pick 4x6 2000Rekreationsvärdena i Sankt Anna skärgård består framförallt av skärgårdens vackra miljöer som uppmuntrar till upptäcktsfärder via vattnet för både nybörjare och erfarna paddlare.

Den finskurna skärgården beskrivs ofta som ett av de bästa områdena i Sverige för kajakpaddling då området är ostört och lugnt.

Bergön har en fördelaktig placering i skärgården som utgångspunkt för kajaktister som vill nå Sankt Anna skärgård norrifrån. Detta eftersom vindriktningen i området ofta är sydlig. Det relativt öppna vattenområdet mellan Arkösund och Aspöjaarkipelagen är svårpaddlat för nybörjare.

Bergön erbjuder en bredd av rekreationsmöjligheter för många olika intressegrupper. Öns läge i skärgården innebär att den idag till största del används av kajaktister, campare, fågelskådare, frilufts- och/eller militärhistoriskt intresserade.

Bastu 1Det finns goda landstigningsmöjligheter för båt och för paddlare finns skyddade, grunda vikar där det är enkelt att ta upp kanot/kajak på land. De stigar och anlagda vägar som finns kvar på Bergön gör att det går att nå de flesta utkikspunkter och militäranläggningar.

Det finns områden på ön som används som tältplats för övernattning och några platser är iordningställda som rastplats med bänkar. På senare år har det anordnats guidade turer i de kvarvarande bunkrarna, och det finns möjlighet att bo över på ön i de gamla militär barackerna för bokade turer på ön.

Förutom möjligheten till ett aktivt friluftsliv erbjuder Bergön möjlighet att uppleva vad som i ekosystemtjänstanalyser brukar kallas för sinnliga och andliga upplevelser så som tystnad och stillhet.

Det är lätt att komma med egen båt eller kollektivtrafik (anropstrafik) då det finns både en hamn med kaj för djupgående båtar och naturhamnar. Naturhamnen på den södra sidan av ön är särskilt populär för kajaktister.

kayak night paddle 4x6 2000

bergon karta vindriktning