Bergön – En plats för historia, natur och framtidens generationer

Bergon PlanprojektJust nu pågår samråd om detaljplanen för Bergön, där myndigheter, organisationer och allmänheten inbjuds att lämna synpunkter mellan den 22 november och 20 december 2024. Förslaget är en del av arbetet för att utveckla Bergön till en hållbar och tillgänglig mötesplats i Sankt Anna skärgård.

All information och samtliga handlingar finns på www.soderkoping.se/bergon. Vi välkomnar alla att bidra med idéer och synpunkter för att forma framtidens Bergön.

Bergön är en plats med en intressant historia. Från att ha varit en kustartillerianläggning står den nu inför en ny framtid. Planen fokuserar på att skapa en plats som fungerar året runt – för rekreation, turism och möten, utan att kompromissa med landskapets och naturens värden.

Småskalig arkitektur i samklang med natur och historia

Utvecklingen av Bergön har präglats av ett noggrant arbete med arkitektonisk kvalitet och landskapsanpassning. Genom att utgå från platsens förutsättningar och historia har vi skapat en bebyggelse som smälter in i skärgården. Byggnadernas färgsättning och materialval harmonierar med den naturliga färgpaletten – grå klippor, dovt gröna träd och jordnära toner som knyter an till den fd kustartillerianläggningen.

Vi har lagt stor vikt vid att bebyggelsen ska samspela med Bergöns unika miljö och det skärgårdslandskap som ön ligger i. Material, färgval och form är noggrant anpassade för att skapa en arkitektur som är lågmäld och smälter in i miljön, men som samtidigt erbjuder möjligheter till intressant arkitektur upplevt på nära håll. Det handlar om respekt både för den unika platsen som Bergön är och för Sankt Anna skärgård, säger Elin Julin, landskapsarkitekt på Sweco, som arbetar med projektet på uppdrag av Söderköpings kommun och markägaren.

Byggnadernas placering har anpassats till terrängen och den tidigare militära infrastrukturen, där redan avsprängda ytor och befintliga vägar återanvänds. Detta återbruk av tidigare påverkade områden minimerar nya ingrepp och bevarar skärgårdens karaktär.

Miljökonsekvensbeskrivning – en process som format planen

Parallellt med planarbetet har en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) genomförts. MKB-arbetet har varit en viktig process för att säkerställa att planens påverkan på naturmiljö, strandskydd och riksintressen blir minimal, både på Bergön och runtomkring. Genom att arbeta parallellt med planen har det varit möjligt att anpassa och förändra förslaget över tid, så att utbyggnaden av Bergön är förenlig med både lagkrav och skärgårdens känsliga miljö.

Arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen har varit ett viktigt verktyg för att tidigt genomföra anpassningar av planen för att minimera negativ påverkan på naturmiljön, strandskydd och riksintressen, men även för att stärka och utveckla värdena för friluftsliv och rekreation i denna del av skärgården. Det är en process som har format planen till en hållbar helhet, säger Jenny Dorell, miljöspecialist på Sweco, som arbetar med projektet på uppdrag av Söderköpings kommun och markägaren.

En hållbar framtid för skärgården

Bergön är redan en plats som bär spår av mänsklig aktivitet, vilket gör den särskilt lämplig för utveckling. Genom att samla besöksströmmar till Bergön kan andra känsliga områden i skärgården avlastas och skyddas från ökat slitage. Samtidigt skapar utvecklingen av Bergön nya arbetstillfällen för lokalbefolkningen och stärker näringslivet i skärgården.

Bergöns strategiska placering gör den även till en naturlig norra entré till en framtida nationalpark i Sankt Anna skärgård. Här kan besökare få en välkomnande startpunkt för att uppleva skärgårdens rika natur och kultur på ett hållbart och organiserat sätt.

Det här är en möjlighet att skapa en plats som både välkomnar och skyddar. Genom att utveckla Bergön med omsorg kan vi erbjuda en skärgårdsupplevelse som fungerar året runt, samtidigt som vi tar ansvar för att förvalta och stärka det som redan finns här, säger Håkan Mauritzon, ägare och initiativtagare till Bergöns utveckling.

Bergön – En balans mellan historia och framtid

Planförslaget inkluderar en kombination av boenden, servicebyggnader och rekreationsytor, där besökare kan uppleva Bergöns natur och historia på ett hållbart sätt. Här skapas plats för guidade turer både på ön och i det närliggande skärgårdsområdet, naturnära boenden och aktiviteter som kan utvecklas över tid. Samtidigt gör utvecklingen Bergön tillgänglig som en året runt-öppen plats för såväl turister som skärgårdsboende.

Vi hoppas att Bergön blir en plats där historia, natur och människor möts, och där generationer framöver får möjlighet att uppleva en skärgård som är lika levande som varsamt förvaltad.

Välkommen att ta del av förslaget och lämna dina synpunkter på www.soderkoping.se/bergon.